Proefzitten in je nieuwbouw tuin
Gefeliciteerd! Je bent de eigenaar van een nieuwbouw huis... met tuin.
De laatste hand wordt gelegd aan het interieur van je nieuwe thuis. Dat is fijn. Bijna klaar.
Maar dan heb je daar de tuin nog. Er staat een standaard schutting of hekwerk met een zielige klimop ertegenaan en verder is het een kale, zanderige vlakte. De buren hebben alles al vol betegeld. En de buren daarnaast eigenlijk ook.
Maar dat is niet wat jij wilt. Jij wilt een tuin die weelderig begroeid is. Waar iets te beleven valt. Waar je echt tot rust kunt komen en die niet - zoals met al die tegels - hartje zomer als een steenoven fungeert.
Maar hoe realiseer je nu gemakkelijk een sfeervolle tuin met minder of geen tegels? Dat begint met het kiezen van de juiste indeling van je nieuwbouwtuin. Welke ruimte heb je nodig en vooral waar. Hoe bepaal je dat?
Ga daarom eens proefzitten in je eigen tuin.
Neem minimaal 1 dag - graag een zonnige dag - de tijd om te bepalen waar je gedurende de dag het liefst zit in je tuin. Zet 1 of 2 klapstoeltjes in de tuin en gebruik deze om door de dag ( bijvoorbeeld om 9, 11, 13, 16, 19 uur en 21 uur) te gaan proefzitten. Zoek de plekken in je tuin die op , die op dat moment het fijnst zijn. En neem de tijd. Neem per plek zeker 15 minuten de tijd om je omgeving te ervaren.
Let bij het proefzitten op elementen als zon en schaduw. Beschutting tegen te veel wind. En ook geluid speelt een rol. Dat laatste wordt vaak over het hoofd gezien.
Door het proefzitten bepaal je wat de plek is waar je een terras - of twee - zou willen. Waar heb je de meeste zon hebt. Waar het niet te veel waait en waar een plekje in de schaduw toch wel fijn zou zijn. En kijk dan ook naar het uitzicht. Wat verlang je vanaf die plek van je uitzicht? Wil je vanaf daar bloemen zien, een pergola met een druif, of juist de bloesem van een boom? En denk ook na over inkijk. Heb je bijvoorbeeld inkijk van de buren? Of grenst er een parkeerterrein aan jouw huis en lopen daar veel mensen langs? En luister ook naar het geluid. Van de buren, van auto/s van spelende kinderen. Soms is het fijn om wat geluidsdemping te hebben middels struiken of om het terras toch om het hoekje te creëeren.
Maak van die dag/dagen proefzitten één of meerdere plattegronden. Schrijf erbij wat je ervaringen waren en wat wat jou betreft zitgedeelten zijn in je tuin en waar beplanting kan komen. De plattegrond hoeft niet netjes te zijn. Het idee is dat jij al ervarend en tekenend je steeds meer een beeld gaat vormen van de indeling van je tuin. Voeg vervolgens de praktische, noodzakelijke plekken in je tuin toe. Zoals looppaden, fietsen, kliko's etc. Dat kan dwars over de plattegrond heen. Dit dwingt je om her en der consessies te doen of om creatieve oplossingen te bedenken.
Tot slot neem je de plattegrond(en) mee om de indeling van je tuin vanuit de woonkamer (uitzicht vanuit je woning) te bekijken. Klopt de indeling dan ook nog? Mist er dan nog wat? Of kijk je vanuit de woonkamer volgens jouw indeling dan net tegen een kaal stuk aan? Op basis van het woonkamer perspectief maak je nu je finale indeling. Ben je hier tevreden over? Dan kun je met deze 'briefing' naar een tuinspecialist voor het beplantingsplan en/of een materiaalplan. Of wellicht kan een hovenier je verder helpen.
En kom je er toch niet goed uit? Dan kun je ook een tuinadvies aanvragen bij een tuinprofessional . Ik kijk graag mee naar je tekening en je stuk grond. Neem vrijblijvend contact met mij op.