Een goedkope tuin - het kan

Ik word er heel blij van om iedereen met elk budget te helpen bij de aanleg van een mooie, natuurlijke tuin. En dat hoeft helemaal niet de hoofdprijs te kosten. Alles start bij duidelijkheid over het budget dat er beschikbaar is. En vervolgens een goed ontwerp incl. een aanlegplan.

Dat is de basis.

7 punten om te besparen op kosten tuinaanleg

1. Vraag om een ontwerp binnen budget

Wees direct duidelijk over het budget dat je voor ogen hebt voor je tuin. Je tuinontwerper kan je dan zo goed mogelijk helpen. Hij of zij kan dan goed meedenken en met slimme oplossingen komen, waar je zelf nooit op was gekomen. En een ontwerp neerleggen dat binnen budget is. Of je helpen met een stappenplan om een mooie tuin binnen budget te realiseren. Weet ook dat natuurlijke tuinen vaak vele malen goedkoper zijn in aanleg dan de betegelde tuinen. 

2. DIY of doe het samen

Een groot deel van de kosten voor aanleg is arbeid. Terwijl er heel veel dingen zijn die je gemakkelijk - met wat aanwijzingen vanuit de ontwerpfase - zelf kunt doen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een haag. Of het in de grond zetten van de planten met behulp van een beplantingsplan. Verder werk ik graag samen met de tuineigenaren om hun tuin aan te leggen. Dat scheelt in kosten en is ook gewoon veel leuker.

3. Niet alles hoeft in 1x

De aanleg van een tuin hoeft over het algemeen niet in 1x. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de basis op orde te hebben. Zodat de structuren (het pad, de borders, de pergola, het terras) staan. Later kun je dan de beplanting toevoegen.

4. Planten versus zaden

Planten zijn duur, maar zaden eigenlijk helemaal niet. Als je tuinontwerper je kan helpen met de juiste vaste plantenselectie en de juiste (biologische, inheemse) zaden die direct de grond in kunnen, dan kun je heel veel geld besparen. Het vergt alleen - over het algemeen - iets meer geduld.

5. Maak gebruik van bestaande materialen

Op de nieuwbouw tuinen na, is er altijd wel materiaal beschikbaar in een tuin dat hergebruikt kan worden. En anders is er altijd nog marktplaats. Daarnaast zijn er gelukkig steeds meer hoveniers die zelf een voorraad hebben met 'oude' tegels, klinker opsluitbanden etc. en bloeit de handel in gebruikte tuinmaterialen gelukkig op. Daag je tuinontwerper uit om gebruik te maken van wat er al is. 

6. Leg de tuin op het juiste moment aan

Wist je dat het najaar het beste moment is om je tuin aan te leggen? Dat is beter voor de planten en daarbij zijn diezelfde planten over het algemeen in het najaar ook nog eens stukken goedkoper. Dan zijn ze niet meer zo mooi.. maar is de grond nog wel lekker warm en valt er over het algemeen voldoende regen. Zaailingen is een relatief goedkope oplossing. deze jonkies kunnen vanaf half mei ca. de grond in. Oja. En over het algemeen worden er in het najaar / winter iets minder tuinen aangelegd. Dus kan de prijs van aanleg ook nog weleens meevallen.

 

Heb je ook de wens voor een 'nieuwe' natuurlijke tuin en heb je een beperkt budget? Ik help je graag vrijblijvend verder. Je kunt me bellen, mailen of appen.