Tuininspiratie voor de natuurlijke tuin

Bij het ontwerpen en aanleggen van een ecologische tuin, komt heel wat kijken. Hieronder vind je meer over trends en elementen waar je rekening mee kunt houden. Of wellicht raak je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan in je tuin. Heb je vragen of wil je een vrijblijvend gesprek? Neem contact op. Ik help je graag verder.

Guerilla gardening

Geregeld publiceer ik in de Krant van de Aarde. daar inspireer ik mensen om meer te doen met en voor 'groen'. Met een focus op meer biodiversiteit. Hiernaast zie je een foto van mijn in een bloemenweide met hoge verbascums. Ditzelfde stuk grond was 2 jaar geleden nog gemillimeterd gras. Een echte groene woestijn. Maar nu wemelt het er van het leven. 

Ook jij kan dit in jouw gemeente voor elkaar krijgen.

Lees over hoe ik het heb aangepakt. Ga naar mijn column.

Aanleg tuin hoeft niet duur te zijn 

De laatste tijd hoor ik bizar hoge prijzen voorbijkomen voor de aanleg van tuinen. Nu is het aanleggen van een goede tuin zeker niet gratis. Maar met een beetje een slim ontwerp, wat zelf doen, slim inkopen, de aanleg op het juiste momentplannen en en hergebruik van materialen, ben je stukken voordeliger uit. En het bepalen van een budget helpt ook. Lees hier meer over hoe jij goedkoop je tuin aanlegt.

Top 5 inheemse planten

Het gebruik van inheemse planten in tuinen is ontzettend belangrijk voor de natuur om ons heen. En vooral voor de inheemse wilde bijen en vlinders. Want de populatie insecten staat in Nederland enorm onder druk. En planten in de Nederlandse tuinen kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van die populaties. 

Ik heb met die wetenschap ik het achterhoofd een top 5 aan inheemse planten geselecteerd die echte krachtpatsers zijn. En in elke tuin hun plekje wel kunnen vinden. Lees hier verder.

Beste ecologische tuinboeken

Ik ben helemaal geen lezer. Maar... ik kan dus wel eindeloos bladeren en lezen in ecologische tuinboeken. Vooral degene die inzoomen op inheemse planten en borders. Dat kunnen relatief nieuwe boeken zijn. Maar ook de Verkade albums van Jac. P. Thijsse zijn prachtig. Mijn top 5 beste tuinboeken vind je hier

De biodiverse tuin - tips

Biodiversiteit staat voor de hoeveelheid aan verschillend leven in een tuin. En die diversiteit aan leven start met een diversiteit aan - zo veel mogelijk - inheemse planten. Want van die planten zijn allerlei insecten, zoals bijen, vlinders en daarmee vogels en grotere dieren weer afhankelijk. Wil jij weten hoe jij jouw tuin eenvoudig biodiverser kan maken. Lees dan hier verder.

 

Tuintrend: Kastanje palen

Je ziet ze steeds vaker. De kastanjehouten palen die in tuinen worden gebruikt als een stijl- en sfeer element of als een echte erfafscheiding. Met deze palen breng je snel een eenvoudig sfeer aan in je tuin. Lees hier meer.

Nieuwbouwtuin

Wil je weten wat de eerste stap is naar een goede indeling van je nieuwbouw tuin? Lees het hier.

Natuurlijke schutting

Er is een alternatief voor die 'lelijke' recht-toe-recht-aan schutting. Lees hier meer.

Beplantingsplan 

Zonder planten geen tuin. En zeker geen ecologische, natuurlijke tuin. Die staat liefst vol met planten. Maar waar zet je die planten precies neer voor het gewenste effect? Lees het hier.

Blogs

Planten redden van de sloop - Struikroven

Soms kom je zo een prachtig initiatief tegen waar je helemaal warm wordt van binnen. En zo'n initiatief is Struikroven. Super simpel met een ongelooflijk resultaat.

De stichting Struikroven heeft als missie: "Het is onze missie dat Struikroven een vast onderdeel wordt van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland.’’

Want: elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Dat kunnen de struikrovers niet aanzien. Daarom redden zij het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de - liefst de directe - omgeving een nieuwe bestemming. En dat doen zij niet alleen, maar inmiddels zijn de bewoners uit de buurt betrokken en hebben woningcorporaties ook het licht gezien. En zelfs projectontwikkelaars en gemeenten sluiten zich aan. Zij geven zelfs actief opdracht tot het roven van de struiken om zo hun bijdrage te leveren voor een duurzamere omgeving. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of in een Roverstuin. Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven, maar is inmiddels een snelgroeiende, landelijke Stichting.

Zo zie je maar hoe een klein initiatief uit kan groeien. tot iets groots waar iedereen bij wil horen. Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij ook een struikrover worden of helpen. Kijk dan hier.

Een bosbad nemen

Iedereen weet dat buiten zijn, een wandeling in de natuur en een frisse neus halen in het bos goed voor je zijn. In Japan gaan ze nog een stapje verder met shinrin-yoku, vrij vertaald als bosbaden. Het doel? Tijd doorbrengen in het bos en opgeladen én gelukkig weer naar huis. Leer hier verder..

Bomen als airco

Steeds meer bomen worden er gekapt. Niet alleen in de bossen, maar ook in tuinen, straten en in steden. En dat terwijl de aarde opwarmt en de zomers steeds warmer en droger worden. Lees hier verder..

NK-tegelwippen

Het NK-tegelwippen is een initiatief dat klein begonnen is, maar steeds verder uitgroeit tot een landelijk fenomeen. De gedachte erachter is heel simpel. Tegel eruit, groen erin. De teller staat nu al op meer dan 4 miljoen gewipte tegels. Een kleine handeling door velen, sorteert daarmee een groot effect. Lees hier verder.